Alkohol

De fleste danskere drikker af og til alkohol, og de fleste vil genkende virkningerne: nogen oplever, at de bliver mere sociale, andre mere aggressive, nogen får mere energi, bliver glade, kærlige, sløve eller andet. Beruselsen er egentlig en form for forgiftning, hvor nervesystemet bliver påvirket, dine sanser bliver sløve og din reaktionsevne, balance og muskelpræcision bliver forringet.

De fleste vil også genkende den mest almindelige bivirkning ved alkohol: tømmermænd med ondt i hovedet, kvalme, humørpåvirkninger og træthed.

Hvis man drikker for meget alkohol igennem længere tid, medfører alkohol en række fysiske, psykiske og sociale skader: skader på leveren, demens, konstant udmattelse og anspændthed og en manglende evne til at følge med i eget liv.

Hash

Mange ryger hash for at opnå en følelse af glæde, lykke og øget selvtillid. Man kan få en oplevelse af at kunne slappe af, slippe for bekymringer og generelt have det rart. Man kan også opleve, at man tænker mere kreativt eller filosofisk.

Ligesom alkohol, påvirker hash kroppens motorik. Korttidshukommelsen kan blive svækket, og man kan føle sig sløv og få svært ved at adskille drøm fra virkelighed.

Mange, der ryger hash i længere tid, oplever, i stedet for den ønskede virkning, at hashen medfører angst, en lyst til at isolere sig, panik eller paranoia, som kan efterfølges af uro og depressioner. Man mener også, at hash kan fremme skjulte psykoser og udløse psykisk sygdom.

Kokain

Ved indtagelse af kokain oplever mange en opstemt følelse, hvor man føler, at man har mere selvtillid og lyst til at være aktiv og selskabelig. Nogen oplever at blive rastløse, irritable, angste eller paranoide. Efter et længerevarende forbrug kan man opleve, at den eftertragtede virkning bliver mindre, og man vil typisk opleve et behov for at tage mere af stoffet for at opnå den samme virkning.

Bivirkningerne ved at tage kokain kan være paranoide psykoser, forstyrret hjerterytme, hjerteanfald, åndedrætssvigt, kramper og smerter i hovedet og brystet. Over tid kan man blive mere følsom overfor bivirkningerne ved kokain, og man kan opleve alvorlige og livstruende bivirkninger selv ved små doser.

Amfetamin

Amfetamin undertrykker sult, tørst og træthed. Man bliver aktiv og udadvendt, og usikkerhed og mindreværdsfølelser forsvinder. Nogen bliver lettere irriteret, vred og voldelig.

Den ønskede virkning er mest tydelig de første gange, man tager stoffet. Senere aftager de i styrke eller udebliver.

Ved et regelmæssigt forbrug kan man i første omgang blive irritabel, aggressiv, hyperaktiv og få søvn- og spiseforstyrrelser. Senere kan det udvikle sig til en tilstand præget af angst, forvirring og endelig en paranoid psykose med hallucinationer. Pludselig død kan ses på grund af hjerneblødning, hjerterytmeforstyrrelser og blodprop i hjertet.

Risikoen for at få psykiske symptomer, eller for at dø, stiger ved gentagen brug af amfetamin, fordi man over tid bliver mere følsom overfor bivirkningerne.

Ecstacy

Som navnet antyder, kan man føle sig ekstatisk ved brugen af ecstacy. Man oplever at føle en stærk glæde og samhørighed med andre. Hallucinationer kan forekomme, ligesom angst, paranoia, kvalme og svimmelhed.

Det er almindeligt at få spændinger i musklerne, krampe i kæberne, begynde at ryste og få svedeture. Ved indtagelse af høje doser kan man få indre blødninger, nyresvigt og uregelmæssig hjertebanken.

Der er en risiko for, at kropstemperaturen stiger så meget, at man kan dø af det. Nye undersøgelser tyder på, at ecstacy kan forsage uoprettelige skader på kroppens celler og hjernen, og at ecstacy kan udløse psykoser og depression.

GHB

Indtag af små doser GHB kan virke afslappende, og man kan opleve en mild eufori, hvor man kan få en stærk følelse af lykke og velvære. Nogle oplever at blive psykotiske og aggressive.

Indtag af større doser GHB virker stærkt sløvende og kan medføre pludselig bevidstløshed. Man kan blive forvirret og omtåget, hvilket kan medføre en øget risiko for eksempelvis trafikulykker.

Længerevarende forbrug øger risikoen for afhængighed, alvorlige bivirkninger og overdosis.

Det er svært at dosere GHB, hvilket gør rusmidlet meget farligt. Indtag af GHB er særligt farligt, hvis man er påvirket af alkohol eller andre sløvende rusmidler, idet stofferne påvirker hinandens virkning. En overdosis kan medføre en alvorlig eller dødelig forgiftning med bevidstløshed, lavt blodtryk, opkastning og åndedrætsproblemer.

Har du spørgsmål vedr. rusmidler er du altid velkommen til at kontakte os.